Hoppa till innehåll

Bussförarutbildning

Fordon och Transport

Klassrum, dag, 500 poäng

Bussförare
Att vara bussförare är ett serviceyrke. Som förare möter du dagligen många resenärer och det är viktigt att kunna bemöta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare. Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt resenärernas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull.
På utbildningen lär du dig att köra buss och alla lagar och regler som yrket kräver.
Under utbildningen ges du möjlighet att avlägga teori- och körprov enligt Trafikverkets krav för körkortsbehörighet D och Yrkeskompetensbevis för förare av persontransporter och efter kursernas slut får du betyg i avklarade kurser.
 
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) - Praktik
APL är obligatoriskt och ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter i verklig miljö. APL ger också bra förutsättningar att skapa kontakter i yrket och möjligheter att söka jobb.

Kartläggning
Inför antagningen kommer du att kallas till en kartläggning av dina kunskaper. Du genomför tillsammans med en trafiklärare körning i personbil samt test i svenska. En personlig intervju kommer också att genomföras. Efter kartläggningen sker prövning mot behörighetskraven och slutlig antagning.
För att få möjlighet att kunna antas till utbildningen är det obligatoriskt att delta i kartläggningen.
Vid tillfället för kartläggningen behöver du ta med dig dina betyg, giltigt körkort och om du har, körkortstillstånd för aktuell körkortsbehörighet.
 
Utbildningens längd och omfattning
Utbildning är på 500 poäng och ca 20 veckor lång.
 
Kostnader och CSN
Utbildningen är kostnadsfri men du betalar själv kurslitteratur, arbetskläder och skor, provkostnader för teori- och körprov hos Trafikverket, förarkort, läkarundersökning samt kostnader för körkortstillstånd.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv till CSN.
 
Körkortstillstånd
Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar på http://transportstyrelsen.se Transportstyrelsens kundtjänst kan svara på frågor: Tel 0771-81 81 81
Ansök om körkortstillstånd i god tid.

Utbildningsanordnare är Norrtälje Komvux och du kommer att genomföra din APL i Norrtälje.

Förkunskapskrav

Behörighet
Svenska på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Körkort behörighet B som gäller i Sverige.
Ålder 24 år eller äldre.

Ämnes-/kursplan

KURSPAKET

Anmälningskod

BUSSNKV-KD

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser

0 Kursstarter

  • Det finns inga kursstarter att ansöka till.