Hoppa till innehåll

Yrkesförare persontransport, Buss D

Fordon och Transport

Klassrum, dag, 500 poäng

Yrkesförare persontransport, Buss

Arbetsuppgifter

Som bussförare kör du olika typer av bussar såsom expressbussar, flygbussar, färdtjänst, charterbussar eller linjetrafik. Du är ansvarig för bussen och säkerheten för passagerarna. Tillhörande arbetsuppgifter kan vara att sälja och kontrollera biljetter. Oregelbunden och obekväm arbetstid kan förekomma då du kan ha dina arbetspass både på vardagar, kvällar och helger.

Förmågor

Förmågor som kan vara bra att ha som bussförare är att vara uppmärksam, ha ett säkerhetsfokus, vara stresstålig och att kunna ge passagerare ett trevligt bemötande.

Framtidsutsikter på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen tar fram prognoser för arbetsmarknadens behov. Klicka på länken för att se Arbetsförmedlingens prognos för Bussförare.
Länk: Prognos Bussförare

Praktik

I utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande). Under dessa perioder får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Praktiken motsvarar minst 15% av din utbildning och du har en utsedd handledare på varje praktikplats. I lärlingsutbildning ingår inga APL-perioder. Du tillbringar istället större delen av utbildningen på en eller flera arbetsplatser för att lära dig yrket genom praktiskt arbete.
När du är ute på en arbetsplats följer du handledarens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger.

Praktisk information om utbildningen

Under utbildningen ges du möjlighet att avlägga teori- och körprov enligt Trafikverkets krav för körkortsbehörighet D och Yrkeskompetensbevis för förare av persontransporter och efter kursernas slut får du betyg i avklarade kurser.
Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker själv om studiemedel på CSNs hemsida. Studierna bedrivs på heltid och du behöver vara beredd på att lägga ned tid på dina studier. Dator och god datorvana krävs. Kostnad för arbetskläder, kurslitteratur och andra avgifter kan tillkomma.

Kartläggning

Inför antagningen till utbildningen kommer du att kallas till en obligatorisk kartläggning av dina kunskaper som du behöver genomföra med godkänt resultat för att få börja utbildningen. Du genomför tillsammans med en trafiklärare en körning i personbil samt test i svenska. En personlig intervju kommer också att genomföras. Du behöver ta med dig dina betyg, giltigt svenskt B-körkort och körkortstillstånd för aktuell körkortsbehörighet. Ansök om körkortstillstånd i god tid. Ansökningsblankett för körkortstillstånd hittar på Transportstyrelsens hemsida.

Transportstyrelsens kundtjänst kan svara på frågor: Tel 0771-81 81 81

Förkunskapskrav

Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper, B-körkort och god körvana, Du måste ha fyllt 21 år. För att kunna erhålla full körkortsbehörighet D måste du ha fyllt 24 år. Om du inte har fyllt 24 år vid provtillfället för behörighet D erhålls körkortsbehörighet D med begränsning vilket innebär att du får köra buss där linjelängden är högst 50 km.

Ämnes-/kursplan

FTXAAN (Länk till extern sida.)

Anmälningskod

FTXAANKD

Skolform

Gymnasial utbildning

Kurser (2 st)

1 Kursstart

 1. Kursstart 5038911

  Kursstart
  Ansökan stänger
  Kurslängd
  Slutdatum
  Studietakt

  Beskrivning

  Utbildningen genomförs av YrkesAkademin AB och vi finns på Fryksdalsbacken 26, 123 43 Farsta vi har öppet måndag - fredag kl 7:00 -16:00. Utbildningen ges på plats två dagar i veckan kl 7:00-16:00 + körlektioner tillkommer även övriga dagarna men självklart är du välkommen att vara i våra lokaler även när du inte har lektion.
   

   

  Vi har inte uppehåll under studierna. Studierna ges med andra ord under sommar- och vinteruppehåll, påsklov och sportlov. Studietakten är på 25 poäng per vecka (Heltidsstudier). Du behöver även studera hemma med teoretiska uppgifter.

   

  Under APL behöver du anpassa dina tider för arbetsplatsens krav och tider.

   

  Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur är delvis digital, men litteratur som du behåller betalar du. Arbetskläder (enligt lag) och skor bekostar du själv ca 2000 -3000kr + Kostnader för Teoriprov, Körprov och YKB-prov för priser https://www.trafikverket.se/korkort/priser/

   

  Vid frågor är du välkommen att kontakta: vuxregionost@ya.se.